Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Giriş, Kurulum ve Ayarlar

Aşağa gitmek

Giriş, Kurulum ve Ayarlar Empty Giriş, Kurulum ve Ayarlar

Mesaj  TheSultan Paz Ara. 30, 2007 4:25 am

Giriş

Blender'a hoşgeldiniz. Blender dökümanları bir çok bölümden oluşmaktadır, referans rehberi, tutorial kütüphanesi, forumlar, ve bir çok web sitesi. Blender kitabının bu bölümü size Blender programını nasıl bilgisayarınıza indirebileceğinizi, veya Blender kaynak kodlarını indirirseniz, bu kaynak kodlarını nasıl çalıştırılabilir dosya hali,ne getirebileceğinizi anlatacaktır.

Blender'ın çok farklı bir görünümü vardır, 3Boyut grafik üretimi için en iyi şekilde hazırlanmıştır. Bu görünüm yeni kullanıcılar için kötü görünebilir, fakat zamanlar size gücünü kanıtlayacaktır. Ayrıca, Arayüz(1) görünüm klavuzunu dikkatlice okumanızı öneririz. Arayüz kullanımı ve dökümanlarda kullanılan genel beceriler ile içli dışlı olmalısınız.

Blender Nedir ?

Blender çok geniş kapsamlı 3Boyutlu içerik geliştirme ve üretme paketidir. Dosya boyutu küçük ve 3Boyut grafik dünyasında açık kaynak kodlu en popüler yazılımdır.

Medya profesyonellerini ve artistleri amaç edinen Blender, 3Boyut görüntüler hazırlama, yayınlama ve sinema kalitesinde videolar üretme konusunda tüm yeteneklere sahiptir. Aynı zamanda gerçek-zamanlı 3Boyut motoru 3Boyutlu etkileşimli içerik oluşturmak için çok etkileyici bir güce sahiptir.

Orijinal olarak "Not a Number"(NaN) şirketi tarafından geliştirilmiş olan Blender, şu anda "Özgür Yazılım" olarak GNU GPL lisansı ile geliştirilmeye devam etmektedir. Şu anda Hollanda'da Blender Foundation tarafından geliştirilmektedir.

Bazı ana Özellikler:

* Tam bir üretim paketidir, çok geniş yeteneklere sahiptir, 3Boyut içerik, uv-mapping, texturing, rigging, weighting, animation, particle, scripting, rendering, compositioning, post-production, ve oyun yapmak gibi becerilece sahiptir.
* Desteklenen platformlar (Tüm versiyonlar için geçerlidir.) Windows (98, NT, 2000, XP), Linux, OS X, FreeBSD, Irix, Sun, ve daha birçok işletim sistemi üzerinde Blender'ı çalıştırabilirsiniz.
* Yüksek kaliteli 3Boyut mimarisi çalışma akışını hızlandırır.
* http://www.blender3d.org aracılığı ile, ücretsiz destek kanalları
* Dünya genelinde 200.000'den fazla download
* Kullanıcı grupları desteği, soru cevap şeklinde, yorumlar eleştiriler, http://BlenderArtists.org ve haberler http://BlenderNation.com;
* Kolay dağıtım için, küçük boyutta kurulum.

Blender'ın son sürümünü buradan indirebilirsiniz.
http://www.blender.org/download/get-blender/

Blender Kurulumu

Blender'ın kaynak kodları ve kurulum dosyaları Foundation sitesinde vardır (http://www.blender.org/). Ana sayfada 'Downloads' bölümüne tıklayın.

Online wiki kullanım klavuzu için, genelde Blender Foundation web sitesinde bulunan en son halini inceleyebilirsiniz. (Ancak, Blender'ın son çıkan versiyonunun tüm özellikleri bu kullanım klavuzunda tam olarak yenilenmemiş olabilir.)


Kurulum dosyasını veya kaynak kodlarını download etme:

Kurulum dosyaları 6 temel işletim sistemi için hazır bulunmaktadır.

* Windows
* Linux
* MacOSX
* FreeBSD
* Irix
* Solaris
Kurulum dosyaları, Linux işletim sistemleri için iki farklı donanım mimarisi için desteklenmektedir. x86 (Intel ve AMD işlemciler) ve PowerPC, ve ikisi arasında seçim sabit olarak veya dinamik olarak yüklenen kütüphaneleri içerir.

Dinamik veya sabit kurulum dosyaları arasındaki fark önemlidir. Sabit kurulum dosyaları içlerinde OpenGL kütüphanelerini içermektedir. Bu Blender'ı bilgisayarınızda donanım hızlandırıcı grafikler kullanmadan çalıştırabilmenizi sağlar. Eğer, dinamik sürüm hata verirse, statik sürümü deneyin. Blender'da tüm menüler, butonlar ve çizimler için OpenGL kullanılır. Bu nedenle, bilgisayarınızda OpenGL yüklü olması gerekir. Bu zorunluluk, OpenGL kurulumunu size bir gereklilik haline getirir. Genelde bütünleşmiş grafik çipleri ve eski grafik kartları Blender'la çok yavaş çalışacaktır veya belki de hiç çalışmayacaktır. (Zayıf OpenGL desteği olan kartlarla Linux'ta MESA OpenGL kullanmak, Windows'ta donanım hızlandırmasını kapatmak gibi yöntemlerle zayıf kartlarla Blender kullanılabilir hale getirilebilir.)

Render Blender'ın Render Motoru tarafından ana hafızada ve ana işlemci tarafından yapılır. Dolayısıyla, desteklenmeyen grafik kartlarının hiçbir etkisi olmayacaktır eğer makinanızı sadece render için kullanırsanız.(rendering farm gibi)

Phyton Programlama Dili

Phyton genel amaçlı bir kodlama dilidir, ve Phyton dilini kullanarak Blender'ın fonksiyonlarına girebilmeniz için özel bir arayüz vardır. Phyton'un önerilen sürümü, Blender dağıtımları ile birlikte gelmektedir, ancak siz Phyton web sitesinden de indirebilir ve bilgisayarınıza ayrı olarak kurabilirsiniz. Çoğu fonksiyonlar Phyton'a bağlı değildir; sadece Yardım menüsü hariç. Yardım dökümanı Blender'ın içine gömülü değildir;bunu son wiki dökümanı veya pdf olarak indirebilirsiniz. http://www.blender.org sitesinden bulabilirsiniz.

Blender İçin Dosyalarınızı Kurma

Blender'ı bilgisayarınıza ilk kez kuruyorsanız, organize bir şekilde yapmak isteyebilirseniz.Çünkü, texture, resimler, modeller, .blend dosyaları karışabilir Smile Bunların hepsini bir dosyaya koymak ve sonra o şekilde çalışmak sizi zorlayabilir. Size, biraz zamanınızı harcayıp her materyal için ayrı bir dosya hazırlamanızı tavsiye ederiz. Ayrıca, daha büyük projelerde size yardımcı olabilecek araçlarda var (CVS/Subversion gibi) fakat öncelikle bu dökümanı anlamanız daha iyidir.
Normal kullanıcılar için, önerilen dosya yapısı aşağıdaki gibidir;

* C:\Blender - alttaki listdeki dosyaları içeren dosya:
o \bin\ - download edilen kurulum dosyaları (kurulum exe'leri) yardımcı ve eklentiler Yafray, Python, Gocubic, Virtual Dub, gibi.
o \examples\ - diğer kişiler tarafından yapılan çalışmalar (resimler, videolar) fçevirimdışı çalışmalari için.
o \lib\ - referqance materyaller kütüphanesi(daha sonra açıklanacak)
o \man\ - Kullanım klavuzları, pdf rehberleri, deneyimli artistlerden video dersleri hızlı kullanım klavuzu kartları ve kendi hazırlamış olduğunuz "nasıl yapılır" notları.
o \play\ - Sizin oyun alanınız Smile sadece birbirinden farklı denemelerinizi derçekleştirdiğiniz .blend dosyalarını kaydedebileceğiniz bir dosya.
o \script\ - Blender'ın içinde gelmeyen, sizin yüklediğiniz phyton scriptleri.
o \tmp\ - geçiçi kayıt dosyası.
o \tut\ - "nasıl yapılır" tutorialları, internette birçok video, veya yazılı döküman bulabilirsiniz. Internet sayfalarında sunulan dersleri de, web sayfası olarak kaydet diyerek, bu dosyaya kaydedebilirsiniz.
o \util\ - Make Human, World Forge, ve Tree Generator gibi Blender eklentileri.
o \work\ - Sonunda, gerçek bir projeye başladığınızda, kopyalarını bu dosyaya koyabilirsiniz. Umarım, sizinde üzerinde çalıştığınız bir proje vardır, veya ileride olacaktır.

Dosya Açıklamaları

Ana dosya /Blender/, XP işletim sisteminde /Shared Downloads/ dosyasında saklanır. Bunun içine bir dosya açın /Blender/bin/, bu dosyada download ettiğiniz kurulum dosyaları veya diğer kurulabilir veya çalıştırılabilir dosyaları saklayabilirsiniz.
* Kütüphane: Biliyorum ki, sizde bir dünya yaratmak istiyorsunuz, fakat internette diğer kişilerin yaptıkları hazır. Bu zenginliği elinizde tutmak için /Blender/lib/ şeklinde kütüphane için bir dosya açın. Bu dosyanın içindeki diger dosyalar /mesh olabilir (blend dosyası halinde mesh objelerini saklayabilmek için), ve /text dosyasını da texture dosyalarını saklamak için açın,/pic dosyaları resimler için. /blender/lib/mesh dosyası içine /animals, /human, /machine, /house, şeklinde dosyalar açabilirsiniz, farklı çeşitlerde modeller saklamak için.
* Kullanım klavuzları ve Kullanıcı rehberleri :/Blender/man/ dosyası oluşturun, içerisinde pdf, html, doc dosyları halinde tutorialları saklayabilmek için.
* Python script: /Blender/script/ dosyasında scriptleri saklayabilirsiniz.
* Eklentiler: MakeHuman ve WorldForge gibi eklentileri /Blender/util/ dosyası açarak orada saklayabilirsinz.
* Başla Artık !: Şimdi kendi çalışma ortamınızı oluşturmanın vakti geldi. /Blender/play/ ve /Blender/work/ dosyalarını açın ve bu dosyalarda sadece anlamlı çalışmalarınızı saklayın. Ve bu work dosyasının içinde o anki üzerinde çalıştığınız projenize ait resimleri, modelleri, sesleri texture dosyalarını ve bunun gibi doslayaları saklamak için yine work/pic, work/text şeklinde dosyalandırma yapabilirsiniz. Bu sizin için çok önemlidir. Çünkü bazen Blender'da daha önceden hazırlmış olduğunuz bir çalışmayı sonradan hatırlamayabilirsiniz. Bu düzenli çalışma sizin bu tür problemlerle karşılaşmanıza engel olacaktır.

Blender'ınızı Ayarlayın

The generic installation of Blender has tons of features and looks pretty cool, too. When you install an upgrade, there are a few things you want to do:
Blender'ın genel kurulumunda gerçekten harika olan bir çok özellik vardır. Yükseltme sürümü kurduğunuz da, yapmak istediğiniz bir kaç şey vardır.
* Blender'ı bilgisayarınızdaki kaynaklara yönlendirmek
* Özel phyton kodları ile kopya ve gerileme testi
* Blender'a sequence ve texture pluginlerinin nerede olduğunu söylemek.
* Animasyon, modelling, material, sequence ve scripting işlemlerinizi özelleştirmek
* Varsayılan animation çıkış dosyanızı belirlemek.


En üst pencede Kullanıcı Ayarları vardır. Ayarlamanız gereken dosya sekmeleri bulunur bu kısımda. Blender/Scripts dosyasına gidin ve Blender ile birlikte gelmeyen phyton kodlarını blender/scripts dosyanızın içine taşıyın. Texture ve plugin yolları burada Kullanıcı Ayarlarında vardır. Ben benimkini /Blender/bin dosyasında saklarım. Siz kendi dosyanızı sol üst köşeden açağıdoğru açılan menüden seçebilirsiniz. Buradan özel ayarlamalarınızı istediğiniz gibi değiştirebilirsiniz.(Yeni başlayanlar için, varsayılan olarak kabul edilen ayarlan her zaman daha iyidir.) Eğer Render butonuna tıklarsanız, en üst Output dosyası, animasyon dosyanızın koyulacağı yerdir, isterseniz bunu temp dosyasına yönlendirmek isteyebilirsiniz. Son olarak, tüm ayar değişikliklerinizi Ctrl + U kombinasyonu ile kaydedebilirsiniz.

Blender Kurulum

Bu konuda çoğu kullanıcının bilgisi olduğunu varsayarak bilgi vermeye gerek duymadık, ancak aksi takdirde, kurulum hakkında yardıma ihtiyacınız olduğunda yardım isteyebilirsiniz.
TheSultan
TheSultan
Admin

Mesaj Sayısı : 69
Puan :
Giriş, Kurulum ve Ayarlar Left_bar_bleue100 / 100100 / 100Giriş, Kurulum ve Ayarlar Right_bar_bleue

Kayıt tarihi : 16/12/07

http://www.Blender.co.nr

Sayfa başına dön Aşağa gitmek

Sayfa başına dön


 
Bu forumun müsaadesi var:
Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz